Wydarzenia Wydarzenia

Regionalne warsztaty kulinarne „Leśne smakołyki”

29 sierpnia w Leśnym Ośrodku Edukacyjnym im. red. Andrzeja Zalewskiego w Jedlni-Letnisku odbędą się warsztaty kulinarne pt. „Leśne smakołyki”. Spotkanie przeznaczone jest dla kół gospodyń wiejskich, a poprowadzi je znany kucharz Jakub Wolski. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Senator RP Stanisław Karczewski.

Kulinarne spotkanie rozpocznie się o godz. 9 i potrwa przez cały dzień. Weźmie w nim udział około stu pań z KGW z regionu radomskiego. Gospodynie będą uczyły się przygotowywać potrawy z darów lasu, takich jak dziczyzna, grzyby, owoce leśne i zioła. Przyrządzą m.in. tatara z jelenia z czosnkiem niedźwiedzim, dzika w śmietanie z grzybami, hummus z pieczonego buraka z topinamburem i miodem malinowym oraz terteletki z owocami leśnymi.

W tajniki „dzikiej kuchni” wprowadzi uczestniczki znany kucharz Jakub Wolski – uczestnik 6. edycji telewizyjnego show „Hell’s Kitchen”, pomysłodawca podróży kulinarnej „Dziki Food Truck”, zdobywca tytułu „Mistrza Kulinarnego”, członek „Klubu Szefów Kuchni”, autor wielu szkoleń i pokazów kulinarnych w całej Polsce, specjalista od kuchni z dziczyzny.

Warsztatom będzie towarzyszyła wystawa o grzybach, podczas której uczestniczki szkolenia będą mogły porozmawiać z przedstawicielami Sanepidu na temat rozpoznawania grzybów i profilaktyki przeciwkleszczowej. Karina Rudzka z Zielarskiego Kącika Kari poprowadzi warsztaty zielarskie z robienia herbatek ziołowych i soli ziołowej. Przedstawiciele Stowarzyszenia Pszczelarzy Leśników zaprezentują różne rodzaje miodów i produkty pszczele oraz opowiedzą o ich właściwościach, na ich stoisku będzie można także zobaczyć ul pokazowy.

Podczas warsztatów swoje stoiska zaprezentują również nadleśnictwa z terenu Puszczy Kozienickiej. Ich leśnicy poprowadzą zajęcia edukacyjne na temat zrównoważonego korzystania z lasów. Nie zabraknie także degustacji produktów marki „Dobre z Lasu”, propagującej zdrową żywność pochodzącą z polskich lasów.

Organizatorami kulinarnego spotkania są Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Radomiu, nadleśnictwa Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Kozienicka” – Nadleśnictwo Kozienice, Nadleśnictwo Radom i Nadleśnictwo Zwoleń przy współpracy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu i Stowarzyszenia Pszczelarzy Leśników.

Program wydarzenia:

Warsztaty rozpoczną się o godz. 9. Podczas szkolenia uczestnicy przygotują następujące potrawy:

- tatar z jelenia z czosnkiem niedźwiedzim

- hummus z pieczonego buraka z topinamburem i miodem malinowym

- stek z sarny flambirowany nalewką z owoców leśnych

- dzik w śmietanie z grzybami

- bulion z bażanta

- tarteletki z owocami leśnymi

Warsztaty i wystawy towarzyszące:

- wystawa grzybów – przygotowana przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Radomiu (uczestnicy i goście będą mogli porozmawiać z pracownikami Sanepidu o sposobach rozpoznawania grzybów i profilaktyce przecikleszczowej),

- warsztaty zielarskie z przygotowywania herbatek ziołowych i soli ziołowej – poprowadzi je Karina Rudzka z Ziołowego Kącika Kari,

- warsztaty pszczelarskie na temat rodzajów i właściwości miodów oraz produktów pszczelarskich oraz prezentacja ula pokazowego – stoisko przygotowane przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Leśników,

- warsztaty edukacyjne na temat zrównoważonego korzystania z lasów – poprowadzą je edukatorzy z nadleśnictw Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcza Kozienicka”.